Då var styrketräning med hjälp av apparna avklarad och det är dags för konditionsträning med löpning. Vi springer bl.a. långa rundan och analyserar med tre testvärden; tid, puls och borgskalan. Vi siktar på kunskapskraven som berör förebyggande av skador samt hälsa och livsstil. Jag kommer alltså inte att bedöma er efter den tid ni springer långa rundan på!

Långa rundan är ca 3430 meter och går från FK-vallen först till Kvarnvikens båtklubb och sedan förbi Ljunglöfska slottet för att sedan komma tillbaka till FK-vallen.

Den så kallade Borgskalan, går från 6 ”Ingen ansträngning alls” till 20 ”Maximal ansträngning”. Ni ska försöka skatta den allmänna ansträngningen i hela kroppen, det vill säga lägga ihop ansträngningen ni känner i musklerna i ben och armar med den ni känner i bröstet i form av andfåddhet. För att läsa lite mer om Borgskalan kan ni klicka här och här.

Pulsen mäter vi med hjälp av halspulsådern. Vi räknar antalet slag i 15 sekunder och multiplicerar sedan talet med fyra. På så sätt får vi antalet slag på en minut och en puls som är så nära det tillfället vi vill veta pulsen.

Målet är att lära sig se och känna sambandet mellan puls och uppskattad trötthet. Det kan vara till stor hjälp för er när ni tränar själva och är vill ta ut er på en viss nivå för att uppnå ett visst resultat med er träning.

Klicka här för att komma till den pedagogiska planeringen.